mandag den 25. november 2013

Skolejuraens ABC

Ophavsret - piratkopiering - rettigheder - love og regler. 
Med undertitlten "Hvad skal jeg vide som elev" er vi gået i gang med at forstå de regler vi indfinder os under som elever på RTS. Siden vi er ved at blive forberedt på, hvordan reglerne fungerer i "det virkelige liv" - bedre kendt som arbejdslivet - skal det være klart for os at der er regler for brug af medier i opgaver, på vore projekter m.v.

Til at starte med må du gerne fremvise noget, eksempelvis en youtube-video, hvis ejeren/uploader har gjort det klart at det er tilladt. Oftest vil der stå på skrift, enten i en informationstab eller lignende, hvor meget og hvor lidt disse må fremstilles offentligt. Til skrevne opgaver gælder samme regler, og hvis man bruger indhold man ikke selv ejer - billeder, tekst m.m. - skal man gøre opmærksom på hvorfra man har indholdet og at alle rettigheder går til ejeren, såsom mit eksempel herunder;

Billede er hentet fra www.jactiv.ouest-france.fr.

Stromae - Koncert 2013

Alle rettigheder går til Jactiv Ouest France
Det er vigtigt at man husker at kreditere de rigtige kilder, og specielt ved foto skal man, så meget som muligt, finde ud af den oprindelige fotograf. I dette tilfælde var der ikke nævnt en fotograf i kilden.
Oftest vil der være mulighed for at kontakte udgiverne af f.eks. artikler og billeder for at spørge om tilladelse til at bruge deres materiale i udgivelser, fremlæggelser, opgaver m.m.. Du kan også læse om deres holdning til brug af materiale på deres hjemmesider oftest. Hvis du er i tvivl, så kontakt dem inden du bruger materialet for at undgå at komme i fedtefadet.

Som elev har vi et par sider der kan give os fri adgang til materiale uden at frygte at bruge noget ulovligt. Der er tale om hjemmesiderne dr.dr/skole, materialeplatform.emu.dk og skoda.emu.dk. Det kræver at du har et UNI login, eller dit NemID. På disse sider kan du finde artikler, billeder, film, lyd m.m., som er til frit brug for dig mens du er under uddannelsen. Alle sites har gode opdelinger af materiale og det er muligt at finde stort set alt du har behov for.

Det er altid tilladt at citere i dine opgaver. Hvad enten det er fra en bog, artikel, prosa, udtalelser m.m. Du må dog kun bruge en lille del af en andens tekst, og eftersom du vælger at citere andre er det meget, meget vigtigt du ved hvad du citerer. Det skal give mening i forhold til din kontekst, og jeg kan love dig for at alle der læser din opgave vil kunne opdage hvis dit citat ikke giver mening eller kan referere tilbage til en anden del af din opgave. 

Det er også tilladt at lave fotokopier fra bøger, artikler osv. hvis der er materiale du meget gerne vil have med i opgaven og ikke kan få det digitalt. Det er dog ikke tilladt at kopiere hele bøger. Og som altid skal du ikke bruge alt materialet du har kopieret, for det er dumt. Husk at lær fra hvad du læser og udvid din viden for dertil at kunne skrive en god og dyb opgave der opfylder de krav du selv har til den.

The Witcher 2 

CD Project Red's store succes spil.
Alle rettigheder går til CD Project Red
Kopiering af materiale og software er lidt forskelligt. Software og direkte pirakkopiering af film/musik etc. er ulovligt, medmindre udgiver har fortalt at det er ok - her tænker jeg på f.eks. spil-udviklerne CD Project Red som har udtalt ved flere lejligheder at de er ligeglade med piratkopiering og ikke sætter DRM (Digital Rights Management) på deres spil. Igen, læs op på hvad udgiver fortæller. Nogle programmer er f.eks. også freeware og kan hentes uden du skal piratkopiere det.

Analog kopiering, f.eks. optagelser af film fra TV over til video, CD til kasette osv må du kun bruge privat. Du må dog godt kopiere videre til andre, såsom venner og familie, så længe du ikke laver en indtjening på dine kopier. Du må også lave kopiere af medier du har lånt fra biblioteket eller fra en ven.

Digital kopiering er skridtet videre og omhandler download af filer, musik, indscanning af bøger og billeder og, som analog kopiering, medie fra cd og dvd. Dette må du kun bruge indenfor din husstand, og må ikke kopiere videre fra eksempler du har lejet eller lånt, og de eneste der må få kopier fra dig er dine forældre eller søskende (eller andre i din husstand). 

Det er som sådan tilladt at fremvise billeder og video uden at kreditere de originale ejere til fremlæggelser, og selvfølgelig skal du sørge for det er relevant for dit projekt. Du må dog ikke kopiere det ud og give til klassen uden at kreditere dem. Husk det nu, gutter og gutinder. Det er værre end hvis du laver en hel opgave kun opbygget af Wikipedia-information. Get your act together.

Da vi er en uddannelse der bruger alle medier kommer vi også til at arbejde med fotografi og video - hvis ikke vi har allerede. Du skal først have tilladelse til at tage billeder på skolen, men det får du umildbart så snart du får stukket et kamera i hånden af læreren under de skoletimer hvor du har tilladelse til at lave foto og film. Spørg dog om tilladelse senere, hvis du vil tage billeder på skolen udenfor skoletiden eller udenfor den skoleuge hvor det drejer sig om foto og film.
Hvis du dog tager billeder af folk eller folks ejendele skal du bede om tilladelse til at lægge det op/vise det videre på nettet. Du skal også have tilladelse af folk inden du gør det. Dette afhænger dog meget af situationen og brug af billedet. Husk at hvis det skal bruges kommercielt eller i en opgave, så skal du have tilladelse - gerne skriftligt hvis det er et større projekt der måske skal udgives hos et forlag.

Der er også gjort opmærksom på i oplægget at vi ikke må optage eller fotografere pinlige/ubehagelige situationer som du kan udnytte. Som før skal man altid have tilladelse af de pågældende mennesker du vil optage/tage billeder af, og der kan komme store konsekvenser hvis du f.eks. ligger et billede op af mobning eller vold. Hvis du dog gør det med intentionen at have beviser for hvad der er sket (mobning, vold, misbrug) er det tilladt - så længe du ikke lægger det ud og videre til resten af verdenen at se. Du har selv samme rettigheder som dem du kunne filme/tage billede af, og lærerne har samme regler.

Skolen fremligger også hvad du må og ikke må på de givne computere. Der bliver nogle gange set igennem fingre med f.eks. sociale sites som Facebook i pauserne eller Skype da vi bruger det til hjemmearbejds-dage, men som udgangspunkt må du ikke installere noget på computerne som ikke allerede er installeret, og oftest må du heller ikke gå på andre sites end det du er blevet fortalt i skoletiden. Hvis skolen har overvågning eller skal have rettigheder til at tjekke din computer når de har lyst skal du informeres om det inden du får udleveret en computer. 

Ud fra alt det der står i opgaven er det jo bare soleklart - referer tilbage til dine kilder. Altid. Opsøg dem der har det, du gerne vil citere fra / fremvise noget fra, og hvis ikke det er muligt, så referer så meget som overhovedet muligt. Der må ikke være tvivl om at det ikke er DIT, medmindre det selvfølgelig er det. 
Brug din sunde fornuft når det kommer til materiale, medier og software. Læs op på rettighederne, reglerne m.v.. Er du i tvivl, så søg videre. Lad være med at komme i klemme et sted, unødvendigt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar