torsdag den 28. november 2013

IT: Gruppearbejde - Google Doc

Aflevering til gruppearbejde, torsdag d. 28/11/2013.
Jeg var i gruppe med Alexander Ziegler og Natastia Hove. Vi valgte det trejde emne, "Tags", og undersøgte de nye tags i HTML5.
Jeg skrev om <figure> og <figcaption>, Natasia skrev om <datalist> og Alexander skrev om <video> og <audio> tagsne.

https://docs.google.com/document/d/1NSz6xRP2XrCCEMxq4PnxK0TcHo4qThki-lRniuM2RBA/edit?usp=sharing

Det er muligt for alle med linket at læse dokumentet men ikke redigere i det.

God fornøjelse!

HTML: Torsdag, individuel opgave.

Vi har fået udleveret en opgave der omhandler en mindre introduktion til HTML5. Vi har fået 2 individuelle opgaver som består af en video-afspiller og de funktioner man kan lave med den. Efter det skal vi lege med at lave et canvas.


Takket være w3schools.com har jeg fundet disse informationer som er rigtig gode at have ved hånden ved senere arbejde, da det ikke er alle filtyper der virker i alle browsere (såsom .ogg der ikke virker i IE - det kommer vi til senere).

Efter at have kigget på og ændret i
det kode vi er blevet givet (fjerne controls og autoplay, som ja, fjerner funktionerne controls og autoplay i browseren) skal vi forklare hvad 4 forskellige attributter gør. Jeg har valgt src, autoplay, loop og controls.

src: som når vi skal linke til et billede eller en baggrund kan HTML5 søge efter et link til en video. For at få video-playeren til at virke skal du udfylde feltet med en gyldig video-fil, som .ogg. Derudover er der to måder at kalde filen på, enten attributten "src" eller elementet "source". Attributten har dog prioritete over elementet og vil "overskrive" det hvis begge er til stede.

autoplay: kort fortalt sætter man videoafspilleren til at autospille når brugeren går ind på sitet med videoen. Autoplay er en boolean attribut. Derudover står der at det er anbefalet til web-koderen at bruge denne attribut istedet for at lave scripts til at starte autoplay - foruden at undgå at bruge autoplay og hellere lade brugeren selv bestemme hvornår  videoen skal afspilles.

loop: loop er også en boolean attribut der simpelthen sætter mediet (videoen i dette tilfælde) til at starte forfra når filen er færdig med at afspille. Hvis dit video-element har en "current media controller" har loop ingen funktion/er ikke aktiv.

controls: controls er også en boolean attribut. Hvis controls er til stede i koden, betyder det at web-koderen ikke har sat et færdigt control-script op og gerne selv vil definere hvad controls der skal være. Hvis controls attributten er til stede i koden vil det fremvise en user interface for brugeren når brugeren kommer ind på sitet med medie-elementet. Der er standard funktioner, såsom "start/stop", "video/medie-længde", "lydniveau" og "fullscreen". Det er muligt at ændre på, tilføje og fjerne andre funktioner.

Vi skulle teste playeren i forskellige browsere, og Internet Explorer understøtter ikke .ogg filer. Derfor er det svært at bedømme om deres medieplayer er pænere, selvom det umildbart virker fint at se på. Chrome's version er også meget simpel men føles meget stor og klodset. Personligt kunne jeg bedst lide Firefox's version, da den er simpel og transparent når du laver mouse-over.

Vores sidste selvstændige opgave bestod i at lege med "canvas" elementet. Du kan lave alle mulige former og farver med Canvas elementet, som også kan bruges til at rendere grafik, grafer og andet, meget hurtigt og direkte på hjemmesiden. Vi skulle tjekke i 3 forskellige browsere, om det virkede men også om der var nogle forskellige på den viste grafik.
I mit tilfælde: Nej. Alle browsere viste det samme og havde samme farve i de tre forskellige. Det eneste jeg stødte på var at IE, som altid, skulle brokke sig eller være bange for hele verdenen - "Jeg har blokeret dette script, vil du ha jeg viser det alligevel?" Ja tak, IE, helst. "OK SÅ" og intet problem.
Jeg kan dog læse mig frem til at der er forskelle på browserne og hvad canvas elementet kan vise endnu, og det er forståeligt da vi kun er i begyndelsen af implementeringen af html5 i alle browsere.

onsdag den 27. november 2013

Design til touchskærm: RTS

Vi fik stillet til opgave at forsøge os med at lave et intuitivt design for RTS' hjemmeside så den også ville kunne fungere på skærme med touch-funktion. Mit eksempel er lavet til opretstående tablets, men ville også kunne koges videre ned til mobil.

Det er vigtigt at links er store nok at klikke på, at du ikke får trykket på noget du ikke ville til at starte med. Jeg har derfor beholdt forsidens knapper til de forskellige sektioner af uddannelserne, da jeg mener det er en af de vigtigste komponenter på hjemmesiden, foruden undermenuerne med mere information.

Farveskemaet er holdt i de blå nuancer som er i logoet, dog lidt mørkere for at skabe form og kontrast til den kolde hvide baggrund. Jeg følte dog det var nødvendigt at sitet var meget rent og klart, og at der ikke var alt for meget til at forvirre brugerne på sitet.

I over-menuen er der en enkelt knap som, med en dropdown, vil indeholde alle de hovedpunkter fra menuen på sitet. Når du trykker dig derind vil du have mulighed for at læse om de forskellige punkter der er til at finde i menuen på sitet men som anchor-punkter på den valgte under-menu.

Selve tekstområdet er til højre side og vil have scroll-funktion hvis der står mere tekst på siden end der kan displayes. Side og overmenuen vil dog ikke rykke sig.
De vigtige elementer såsom linksne i venstre side er hele elementer man kan trykke på og ikke blog tekst eller et billede der er et link. Dette er for at undgå forvirring over hvorhenne man skal trykke - brugeren vil kunne trykke på begge dele af det valgte element og komme videre.

Informationsboksen i venstre bund vil heller ikke flytte sig men vil ikke fungere som et link. Det vil dog være konstant på alle sider, som side-menuen.

I en mobil version ville sidebaren være minimeret til iconerne. Hvis ikke brugeren var bekendt med hjemmesiden ville det tage lidt for brugeren at finde ud af hvad de forskellige ikoner gør, men da det er et hurtigt site ville det ikke være noget problem at udforske elementerne.

Samme farvekomponenter og opbygning, samme type menu etc. Siden sitet er responsive forstår den at fjerne teksten fra side-menuen og info-boksen fra venstre hjørne.




Links brugt:
Design for touch-screen
RTS: EUX
RTS

Fremtidens interaktion

Vores interaktion med computere og teknologi generelt er blevet meget mere normaliseret og bliver ved med at udvikle sig eksponentionelt. Selv fra min barndom, hvor de første hjemme-computere rigtigt blev "moderne" - mine bedsteforældre havde sågar en! - til nu, hvor alle har en form for PC eller advanceret teknologi (såsom mobiler). Iogmed jeg er vokset op med teknologi har jeg også set hvor hurtigt udviklingen er gået.

Om 10-25 år tror jeg at vi vil have meget mere personlig kontakt til vores teknologi. Her tænker jeg på "Virtual Reality" som er blevet mere og mere populært de sidste par år, specielt med den nye "Oculus Rift"1. Mange kan godt lide at snakke om ideen om "Smellivision", hvor dine lugtesanser også bliver hevet med ind i oplevelsen.
En tendens vi også kan se er Augmented Reality. Ideen om at have en "interface" i virkeligheden. Alle kender til Google Glass, og ideen bag den er nemlig at oprette en form for UI (User Interface) men i real time. Så i stedet for at bruge din mobil til at ringe til folk, eller søge efter en adresse for eksempel, så taler du til dine Google Glass' og den vil så vise dig, i real time, den reaktion du leder efter.

Vores forståelse af teknologi har også gjort at vi kan printe legemsdele fra en 3D printer, der kan bruges på mennesker, såsom ører, hud og knogler. Teknologien udvikler sig konstant, og det er også muligt at få en 3D printer hjem hos almindelige mennesker da "opskriften" på at bygge en er blevet givet ud og er gratis.
Vi har også selv en 3D printer på skolen, og nogle af os har haft prøvet at lave ting til at blive printer på. Der kommer til at ske en masse indenfor denne teknologi, da det er meget brugbart for os mennesker generelt. Tænk at kunne reparere sår og skader ved hjælp af en enkelt maskine.2
Derudover har vi også stor "robot" teknologi til hjælp til folk der har mistet lemmer såsom arme og ben. Den teknologi vil bestemt også udvikle sig betydeligt indenfro det næste stykke tid.

Som gamer ser jeg meget frem til VR. Der er også ved at blive udviklet et system ved siden af Oculus Rift, som er et 360 graders løbebånd man er sat fast i, som gør at du kan løbe og gå i det spil du nu spiller, samtidig med du har Oculus Rift på. Mange har allerede prøvekørt det og er imponerede, så jeg ser frem til den dag at det bliver en del af gaming for alle.

Derudover er der selvfølgelig mange sjove små gadgets der sikkert bliver mere og mere standard. Jeg har set en form for lås hvor håndtaget går ind i døren når du låser den indefra - ergo gør det umuligt for folk udefra at låse den op medmindre de har en speciel nøgle, eller for tyve at prøve at dirke låsen. Der er ingen tvivl hos mig om at det er den type gadgets der vil blive videre-udviklet for vores generelle behov.

Links til kilder:
http://www.oculusvr.com/
http://www.popsci.com/science/gallery/2013-07/5-body-parts-scientists-can-3-d-print/?image=4
http://www.reuters.com/article/2012/12/17/us-science-prosthetics-mindcontrol-idUSBRE8BG01H20121217

Tidslinje



2-Knaps Browser

Gruppe: Daniel, Ahmed, Melanie


2 Knaps-Browser


For at lave en funktionel og brugbar 2 knaps browser diskuterede vi hvilke kombinationer af knapper ville fungere bedst i forhold til hukommelse, relationer og bruger-forståelse.
Vi har valgt at kalde vores knapper A og B.
Funktionerne er således:

Basisfunktioner

1 tryk på A: Enter/Klik/Klik på link
1 tryk på B: "Højre klik"

Bogmærker

Triple tap på A: Tilføj nyt bogmærke fra den aktuelle side du er på
Triple tap på B: Vælg bogmærker (Åbner fane, samme funktioner som bevægelse og enter skal bruges for at vælge.)

Navigation

Hold A nede: Op. Giver du slip på A stopper bevægelsen.
Hold B nede: Ned. Giver du slip på B stopper bevægelsen
Dobbelt tap på A og hold nede: Venstre. Giver du slip på A stopper bevægelsen.
Dobbelt tap på B og hold nede: Højre. Giver du slip på B stopper bevægelsen.

Faner

Tryk A og B ned samtidig: Åbner ny fane
Tryk A og B ned samtidig og hold nede i 3 sekunder: Lukker aktuel fane.

Vi har sørget for at holde funktionere på samme knappe-kombinationer (såsom vores fane åbn og luk) for at brugeren ikke skulle huske alt for mange kombinationer.
Vores tastatur er QWERTY, som f.eks. på smartphones – hvis du klikker på f.eks. adresselinjen eller en kommentar boks vil tastaturet komme op og du vil kunne bruge de bevægelses funktioner og enter som allerede er defineret.

Web-typografi

Web-typografi

Informative:
Eksempelvis "nyhedsformidling", "offentlige service websteder" & "den lille interesseorganisation"
- www.berlingske.dk 
www.foxnews.com
www.bosj.dk
www.dsb.dk
www.kims.nu

Argumenterende: 
Eksempelvis "globale kommercielle websteder", "lokale kommercielle websteder" "det ideologiske websted" & "mellemfolkelige organisationer"
www.ebay.com
www.etsy.com
www.politiken.dk
www.redbarnet.dk
www.ms.dk

Underholdende:
Eksempelvis "det underholdningsorienterede websted" & "det private websted"
www.youtube.com
www.newgrounds.com
www.tumblr.com
www.blogger.com
www.imgur.com

Kommunikative:
Eksempelvis "søgerobotter" & "portaler"
www.google.com
www.emu.dk
www.eniro.dk
www.bing.com
www.twitter.com

mandag den 25. november 2013

Skolejuraens ABC

Ophavsret - piratkopiering - rettigheder - love og regler. 
Med undertitlten "Hvad skal jeg vide som elev" er vi gået i gang med at forstå de regler vi indfinder os under som elever på RTS. Siden vi er ved at blive forberedt på, hvordan reglerne fungerer i "det virkelige liv" - bedre kendt som arbejdslivet - skal det være klart for os at der er regler for brug af medier i opgaver, på vore projekter m.v.

Til at starte med må du gerne fremvise noget, eksempelvis en youtube-video, hvis ejeren/uploader har gjort det klart at det er tilladt. Oftest vil der stå på skrift, enten i en informationstab eller lignende, hvor meget og hvor lidt disse må fremstilles offentligt. Til skrevne opgaver gælder samme regler, og hvis man bruger indhold man ikke selv ejer - billeder, tekst m.m. - skal man gøre opmærksom på hvorfra man har indholdet og at alle rettigheder går til ejeren, såsom mit eksempel herunder;

Billede er hentet fra www.jactiv.ouest-france.fr.

Stromae - Koncert 2013

Alle rettigheder går til Jactiv Ouest France
Det er vigtigt at man husker at kreditere de rigtige kilder, og specielt ved foto skal man, så meget som muligt, finde ud af den oprindelige fotograf. I dette tilfælde var der ikke nævnt en fotograf i kilden.
Oftest vil der være mulighed for at kontakte udgiverne af f.eks. artikler og billeder for at spørge om tilladelse til at bruge deres materiale i udgivelser, fremlæggelser, opgaver m.m.. Du kan også læse om deres holdning til brug af materiale på deres hjemmesider oftest. Hvis du er i tvivl, så kontakt dem inden du bruger materialet for at undgå at komme i fedtefadet.

Som elev har vi et par sider der kan give os fri adgang til materiale uden at frygte at bruge noget ulovligt. Der er tale om hjemmesiderne dr.dr/skole, materialeplatform.emu.dk og skoda.emu.dk. Det kræver at du har et UNI login, eller dit NemID. På disse sider kan du finde artikler, billeder, film, lyd m.m., som er til frit brug for dig mens du er under uddannelsen. Alle sites har gode opdelinger af materiale og det er muligt at finde stort set alt du har behov for.

Det er altid tilladt at citere i dine opgaver. Hvad enten det er fra en bog, artikel, prosa, udtalelser m.m. Du må dog kun bruge en lille del af en andens tekst, og eftersom du vælger at citere andre er det meget, meget vigtigt du ved hvad du citerer. Det skal give mening i forhold til din kontekst, og jeg kan love dig for at alle der læser din opgave vil kunne opdage hvis dit citat ikke giver mening eller kan referere tilbage til en anden del af din opgave. 

Det er også tilladt at lave fotokopier fra bøger, artikler osv. hvis der er materiale du meget gerne vil have med i opgaven og ikke kan få det digitalt. Det er dog ikke tilladt at kopiere hele bøger. Og som altid skal du ikke bruge alt materialet du har kopieret, for det er dumt. Husk at lær fra hvad du læser og udvid din viden for dertil at kunne skrive en god og dyb opgave der opfylder de krav du selv har til den.

The Witcher 2 

CD Project Red's store succes spil.
Alle rettigheder går til CD Project Red
Kopiering af materiale og software er lidt forskelligt. Software og direkte pirakkopiering af film/musik etc. er ulovligt, medmindre udgiver har fortalt at det er ok - her tænker jeg på f.eks. spil-udviklerne CD Project Red som har udtalt ved flere lejligheder at de er ligeglade med piratkopiering og ikke sætter DRM (Digital Rights Management) på deres spil. Igen, læs op på hvad udgiver fortæller. Nogle programmer er f.eks. også freeware og kan hentes uden du skal piratkopiere det.

Analog kopiering, f.eks. optagelser af film fra TV over til video, CD til kasette osv må du kun bruge privat. Du må dog godt kopiere videre til andre, såsom venner og familie, så længe du ikke laver en indtjening på dine kopier. Du må også lave kopiere af medier du har lånt fra biblioteket eller fra en ven.

Digital kopiering er skridtet videre og omhandler download af filer, musik, indscanning af bøger og billeder og, som analog kopiering, medie fra cd og dvd. Dette må du kun bruge indenfor din husstand, og må ikke kopiere videre fra eksempler du har lejet eller lånt, og de eneste der må få kopier fra dig er dine forældre eller søskende (eller andre i din husstand). 

Det er som sådan tilladt at fremvise billeder og video uden at kreditere de originale ejere til fremlæggelser, og selvfølgelig skal du sørge for det er relevant for dit projekt. Du må dog ikke kopiere det ud og give til klassen uden at kreditere dem. Husk det nu, gutter og gutinder. Det er værre end hvis du laver en hel opgave kun opbygget af Wikipedia-information. Get your act together.

Da vi er en uddannelse der bruger alle medier kommer vi også til at arbejde med fotografi og video - hvis ikke vi har allerede. Du skal først have tilladelse til at tage billeder på skolen, men det får du umildbart så snart du får stukket et kamera i hånden af læreren under de skoletimer hvor du har tilladelse til at lave foto og film. Spørg dog om tilladelse senere, hvis du vil tage billeder på skolen udenfor skoletiden eller udenfor den skoleuge hvor det drejer sig om foto og film.
Hvis du dog tager billeder af folk eller folks ejendele skal du bede om tilladelse til at lægge det op/vise det videre på nettet. Du skal også have tilladelse af folk inden du gør det. Dette afhænger dog meget af situationen og brug af billedet. Husk at hvis det skal bruges kommercielt eller i en opgave, så skal du have tilladelse - gerne skriftligt hvis det er et større projekt der måske skal udgives hos et forlag.

Der er også gjort opmærksom på i oplægget at vi ikke må optage eller fotografere pinlige/ubehagelige situationer som du kan udnytte. Som før skal man altid have tilladelse af de pågældende mennesker du vil optage/tage billeder af, og der kan komme store konsekvenser hvis du f.eks. ligger et billede op af mobning eller vold. Hvis du dog gør det med intentionen at have beviser for hvad der er sket (mobning, vold, misbrug) er det tilladt - så længe du ikke lægger det ud og videre til resten af verdenen at se. Du har selv samme rettigheder som dem du kunne filme/tage billede af, og lærerne har samme regler.

Skolen fremligger også hvad du må og ikke må på de givne computere. Der bliver nogle gange set igennem fingre med f.eks. sociale sites som Facebook i pauserne eller Skype da vi bruger det til hjemmearbejds-dage, men som udgangspunkt må du ikke installere noget på computerne som ikke allerede er installeret, og oftest må du heller ikke gå på andre sites end det du er blevet fortalt i skoletiden. Hvis skolen har overvågning eller skal have rettigheder til at tjekke din computer når de har lyst skal du informeres om det inden du får udleveret en computer. 

Ud fra alt det der står i opgaven er det jo bare soleklart - referer tilbage til dine kilder. Altid. Opsøg dem der har det, du gerne vil citere fra / fremvise noget fra, og hvis ikke det er muligt, så referer så meget som overhovedet muligt. Der må ikke være tvivl om at det ikke er DIT, medmindre det selvfølgelig er det. 
Brug din sunde fornuft når det kommer til materiale, medier og software. Læs op på rettighederne, reglerne m.v.. Er du i tvivl, så søg videre. Lad være med at komme i klemme et sted, unødvendigt.